Saturday, June 02, 2012

LETS TRY NEW RECEIPE: OKONOMIYAKI

OKONOMIYAKI


Have you heard about OKONOMIYAKI before? If not, let me tell you.  This is a very common dish in Japan.  Kalau tak pernah tengok jom review cerita HANAZAKARI NO KIMI TACHIE.  Dalam tuh banyak kali dorang wat OKONOMIYAKI ni. Basically, the customer will prepared the dish by them self, but the ingredients were given by the shop lah!



So, resepi ni , saya dah wat banyak kali kat rumah. SESUAI buat mereka yang nak diet!

BAHAN-BAHAN nyer adalah:

1-Tepung gandum
2-Fish Cake atau ayam atau sosej (mana-mana yang sedap nak masukkan.  Tak pun masukkan je sume)
3-Telur( kalau tak takut gemuk)
4-Kobis (dipotong halus.  Tapi tak lah halus sangat....)
5-Garam
6-Air

Di Jepun, OKONOMIYAKI ni ada banyak jenis.  So, I only show you the basic ya!

1-Bahan2 tadi tuh nasukkan, kecuali AIR dan TEPUNG.
2-Taburkan tepung secukup-cukup mengenai bahan-bahan tadi tuh sahaja.
3-Masukkan air dan biar campuran ini cair.
4-Gaul semua bahan
5-Sediakan kuali leper.  Letak sedikit minyak (sekadar berminyak sahaja, bukan sampai minyak nak goreng telur). Panaskan kuali.
6-Setelah kuali panas, masukkan satu senduk bahan tadi ke atas kuali dan biar bagi die rata.
7-Setelah masak, angkat dan SEDIA dimakan!!!

SESUAI DI MAKAN DENGAN SOS DAN MAYONIS.

ps: My mom said, "La...ni macam lempeng BERLAUK lah ni!  Orang Melayu pun ada buat"... hurrm! :(

No comments: